t_DelosArt5a.gifEesti Energia koolinoorte ettevõtlikkusideede konkursi Entrum finaali on jõudnud projekt Palukyla mäe keskus, mis võib ohustada Palukyla hiiemäge.

Taarausuliste ja Maausuliste Härjapea koda saatis võistluse eestvedajale ja Eesti Energiale projekti asjus kirja. Kirjas rõhutatakse, et sotsiaalse ettevõtluse valdkonda pakutud projekti autorid ei ole arvestanud, et on tegemist kaitsealuse hiiemäega. Sotsiaalne ettevõtlus peaks hoolima kõigist kohalikest inimestest, ka maausulistest. Lisaks on Eestis kujunemas heaks tavaks, et uute asjade loomisel arvestatakse ka pärimust. Kuid projektis ei ole mainitudki, et Palukyla mägi on kaitsealune hiiemägi.

„Kymme aastat on Palukyla hiiemäe suusakeskuseks ehitamise yle vaieldud. Nyyd esitatakse suusatõstuki kava uue ideena sotsiaalseks ettevõtluseks, mis justnagu hooliks kõigist asjaosalistest,“ ytles kohalik maausuline Arvi Sepp. Ta lisas, et tõstuk sobiks kohta, mis pole looduslik pyhapaik ega looduskaitse all ning kust looduse rahu ja vaikust ei otsita.

Härjapea koda on mures, et uued rajatised hiies võivad takistada usuliste talituste sooritamist pyhal mäel, sest projekti autorid ei ole suhelnud oma projekti kavandades maausuliste inimestega.

Kymme aastat tagasi (8.11.2004) peatas kohalike inimeste ja maausuliste protest buldooseri, millega taheti alustada tööd spordikeskuse rajamiseks. Kõigi kohalike huviryhmadega kooskõlastamata mäekeskuse rajamine võib jätkata vahepeal vaibunud konflikti. Härjapea koja vanem Madis Iganõmm ytles selle kohta: „Noorte õhutamine vastuolulistele tegevustele ei ole just parim viis nendes ettevõtlikkust kasvatada.“

Teavet projekti kohta:

http://www.entrum.ee/projektid/palukula-mae-keskus/

Teavet Palukyla hiiemäe kohta:

http://palukyla.maavald.ee/,

http://sacrednaturalsites.org/items/protecting-and-reviving-the-sacred-forest-hill-in-palukula-estonia/

Allikas: Maavalla koda

 

spacer.gif