Täna, 29.09.2011 esitleti Tallinnas Keskkonnaministeeriumis Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) looduslike pühapaikade haldamise juhendit. Sündmuse juhatas sisse Keskkonnaministeeriumi nõunik Hanno Zingel.

Raamatut tutvustas Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskuse juhataja Ahto Kaasik. Sõna võtsid Riigikogu keskkonnakomisjoni esimees Tõnis Lukas ja Keskkonnaameti peadirektori asetäitja Leelo Kukk. Regilaule esitasid Õie ja Maarja Sarv.

Raamatusse on koondatud IUCNi suunised alates pühapaikade vahetust kaitsmisest kuni nendega seotud seadustiku muutmiseni. Tutvustatud on tähelepanuväärsemaid pühapaikade haldamise näiteid maailma eri paigust ning eraldi peatükis leiavad käsitlemist Eesti pühapaigad ja nendega seotud vaimne pärand. Rahvusvahelise Looduskaitseliidu aspresident Kalev Sepp kirjutab eestikeelse väljaande eessõnas:

"Juhend toob rahvusvaheliselt heaks kiidetud pühapaikade haldamise põhimõtted Eesti looduskaitsesse ning rikastab maastike ning elurikkuse kaitsmist. Juhendi suunised täiendavad oluliselt ka Kultuuriministeeriumi kinnitatud looduslike pühapaikade arengukava meetmeid.

Käesolev juhend on Eestis suunatud eelkõige Keskkonnaministeeriumi, Keskkonnaameti ja RMK töötajatele, kes kavandavad ja korraldavad looduskaitse all olevate pühapaikadega seotud tegevusi alates riiklikust poliitikast kuni vahetute hooldustöödeni. Kuid nagu juhendis on märgitud, on see vajalik kõigile ametitele ning inimestele, kes tegelevad pühapaikade haldamisega looduskaitsealadel või mujal.

Juhendi rakendamine eeldab teatud suhtumiste muutust. Eesti põlisrahvas on oma tõekspidamistest ning tavadest lähtudes hiites ja teistes looduslikes pühapaikades loodust kaitsnud tõenäoliselt sama kaua, kui inimene on meie maad asustanud. Põlisrahva maausulistest tõekspidamistest ja tavadest lähtuvat ajaloolist kaitsekorraldust tuleb tunnustada ning lõimida see pühapaikade osas riiklikusse looduskaitsesse."

Juhend muudab oluliselt käsitlust, mille kohaselt on Eestis seni pühapaiku kaitstud üksnes kas arheoloogiliste või loodusmälestistena.

Rahvusvaheline looduskaitseliit käsitleb pühapaiku inimkonna vanimate looduskaitsealadena, kus tuleb põlisrahva tavasid järgides koos kaitsta nii loodust kui ka vaimset pärandit.

Juhendi on koostanud Maailma Kaitsealade Komisjoni  kaitsealade kultuuriliste ja vaimsete väärtuste töörühm koostöös UNESCO programmiga "Inimene ja biosfäär".  Raamatu andis eesti keeles välja Maavalla koda. Ettevõtmist toetas Keskkonnaministeerium ning Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Raamatut trükiti 1000 eksemplari ning see jagatakse tasuta looduslike pühapaikade haldamisega tegelevatele keskkonna-,

muinsuskaitse- ning omavalitsusasutustele. Raamatu saavad ka suuremad raamatukogud ning kõrgkoolid.

Juhendi tutvustamiseks korraldatakse

Keskkonnaameti kuues piirkonnas teabepäevad.

IUCN (International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources) on maailma suurim looduskaitseühendus, kuhu kuulub üle 160 riigi.

Eesti on Rahvusvahelise Looduskaitseliidu liige 2007. aastast.

Raamat ilmus esmakordselt inglise keeles 2008.

aastal ning kinnitati IUCNi maailma

looduskaitsealade IV kongressil 2008. a porikuus.

Koos paljude teiste riikidega kiitis juhendi heaks Eesti Vabariik. Lisaks inglise keelele on juhend varem ilmunud hispaania ja vene keeles. Juhendi väljaandmine eesti keeles on tingitud sellest, et Eestis leidub rohkesti looduslikke pühapaiku ning nendega seotud tavad on jõudnud silmapaistvalt elavalt kaasaega. Looduslikel pühapaikadel on Eesti looduses ja kultuuris oluline koht ning neid on hakatud väärtustama ka riiklikul tasandil.

Kultuuriministeeriumis 2008. aastal kinnitatud looduslike pühapaikade riiklik arengukava näeb ette kõigi säilinud pühapaikade kaitse alla võtmise ning nende kaitsmise terviklike looduslik-kultuuriliste paikadena.

Juhendi tutvustamiseks korraldatakse

keskkonnaameti töötajatele ja teistele pühapaikade haldamisega tegelevatele ametnikele ning vabatahtlikele kuus teabepäeva. Teabepäevad toimuvad:

04.10. Läänemaal Penijõel

06.10. Tartus

13.10. Otepääl

18.10. Pärnus

25.10. Rakveres

01.11. Tallinnas

Teabepäevade kohta leiab rohkem teavet aadressil:

http://www.fl.ut.ee/1064564

Raamatu fail:

http://www.maavald.ee/failid/IUCN_SNS_Estonia.pdf

 

Lisateavet:

Ahto Kaasik

Maavalla koja vanem

56686892

See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

www.maavald.ee

 

Brita Merisalu

Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja

626 2908, 527 6851

See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Allikas: Muinsuskaitseamet