b_250_144_16777215_00_images_artiklid_Palukyla1.jpgHärjapea koda peab pyhapäeval, 9.11. Palukyla hiiemäel iga-aastast hingedeaja hiiepyha. Toimub hingedeaja palvus ning yhine söömaaeg, meenutatakse kymne aasta tagust kogunemist, mis peatas hiiemäele suusakeskust rajama tulnud buldooseri ja kõneldakse ka hiiemäge praegu ähvardavatest kavadest.

2004. aasta 8.11. suutsid umbes 50 hiie kaitsjat regilaule lauldes peatada Kehtna valla buldooseri, mis oleks asunud tegema hiiemäel mullatöid suusatõstukiga spordikeskuse rajamiseks.

Praegu aga soovib MTÜ Paluküla Klubi taas rajada kaitsealale Palukyla puhke- ja spordikeskust. Kavas on taotleda raha Leaderi programmist mäetõstuki ostmiseks. Praeguseks on Valtu Spordimaja pyhakohta paigaldanud disc-golfi raja.

Härjapea koja ja Palukyla hiiemäe hoiu seltsingu esindajad on kõnelnud Kehtna vallavolikogu liikmete ja valla ametnikega sel teemal. Vastavalt kokkuleppele edastas Maausuliste ja Taarausuliste Härjapea koda vallale oma seisukoha, milles on öeldud: „Härjapea koja suurkogu 04.10.2014 otsustas mitte nõustuda tõstuki paigaldamisega Palukyla hiiemäele. Nii maausku inimesed kui ka suur osa kylastajatest soovivad hiies kui looduslikus pyhapaigas leida rahu ja vaikust selle koha loodusesse ja pärimusse sisseelamiseks.“ Kojale pole vastuvõetav inimkoormuse suurendamisele suunatud tõstuk ja tõstukipiletite myyk. Tõstuk kahjustaks looduslikku pyhapaika, mis on pyhapaigaks ka talvel. Liulaskmise ja suusatamisega selles pyhapaigas ollakse nõus, kuid mitte uute võistlusspordi rajatiste mäele pystitamisega.

Hiiepyhale oodatakse kõiki hiiesõpru. Kogunemine toimub mäel kell 11.00. Palume selga panna heledad riided ning kaasa võtta kodus valmistatud toitu. Kypsetisi palume mitte lahti lõigata. Hiiemäele tuleme puhtana, rahuliku meele ja heade mõtetega.

Head tavad hiies

Uudised samal teemal:
Maausulised võitlevad mäetõstuki rajamise vastu hiiemäel. Postimees, 07.11.2014
"Maavalla koda: Paluküla hiiemägi on endiselt ohus." Maaleht, 07.11.2014

Lisateavet:
Arvi Sepp, Palukyla hiiemäe hoiu seltsing, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., tel 56606912