Eile varahommikul takistas poolsada Paluküla hiiekaitsjat kohale roomanud buldooseri tee. Paika, kus pidi algama suusakeskuse rajamine, olid nad pannud püstkoja. Buldooser lahkus. Ehkki kohale kutsuti ka politsei, lõppes vastasseis rahulikult.

 

Kehtna vallas Paluküla hiiemäel muliseb tulel teekatel ja püstkojast vonkleb taeva poole suitsujuga. Samas kõrval käib hiiekaitsjate ja Kehtna vallavanema Kalle Toometi vahel kahe politseiniku silme alla vaidlus. Vald tahab Palukülasse rajada suusa- ja kelgukeskuse koos teisaldatava tõstukiga. Hiiekaitsjad omakorda esitasid detailplaneeringu kehtestamise kohta vaide, mida seni pole arutatud. Toometi sõnul esitasid nad vaide liiga hilja.

Suusakeskuse vastased: «Me pole ju mingit kompromissi saavutanud!»

 

Vaidlus ägeneb

 

Vallavanem Toomet: «Kuidas pole, ma ju väga selgelt väljendasin, et mingit ehitustegevust täna ei toimu. Kas see siis pole kompromiss? Leppisime ju kokku, et tõstate püstkoja sealt ära ja siis meie ehitama ka ei hakka. Ja eelnevalt palun kooskõlastada, kuhu te oma telklaagri püstitate. Palun kooskõlastame viisakalt, ja meil pole erimeelsusi. Te ei saa seda telklaagrit panna püsti suvalisse kohta.»

 

Kaks politseinikku seisavad nagu rahu ise ja vaidlusse ei sekku. Nad ei soostu ka seda ütlema, kes nad kohale kutsus ja kui kauaks nad hiiemäele jäävad.

 

Toomet on kategooriline. «Kui see telk pole tunni aja pärast ehk kella kaheks siit kadunud, siis ma pean pöörduma politsei poole. Kahjuks pean ma siis seda teed minema!» kuulutab mees vastuvaidlemist mittesalliva tooniga.

 

Paluküla Hoiu Seltsingu juht Arvi Sepp lubab telgi lõpuks teise kohta tõsta.

 

Hiiekaitsjate loosungid on rulli keeratult püstkoja kõrvale maha pandud ja isegi fotograafi tarvis ei söandata neid lahti keerata. «Siis on ju kohe tegu miitinguga ja me saame sanktsioneerimata meeleavalduse eest tuhandeid kroone trahve kaela,» kardavad suusakeskuse vastased.

Taarausulisi ühendav Maavalla Koda saatis keskkonnaministeeriumi juba ammu ligi paari tuhande allkirjaga pöördumise. «Sealt pole seni mitte mingit vastust,» laiutab Arvi Sepp käsi.

Minister Villu Reiljan ei taha hiiemäe loosse sekkuda.

 

«Praegu on juba läinud nii ägedaks. Kõigepealt tõsteti kuklasepesa ümber, järgmine päev võeti puud maha,» kurdavad hiiemäe kaitsjad ja arvavad, et kõige tähtsam oleks teada, mida vallavanem plaanitseb.

 

Rohkem ühtsust

 

«Oleme Eestis arutanud, et kui midagi sellist veel toimub, siis peaksime üksteisele appi minema. Hommikul oligi väga rumal olukord – olin alles üksi siin, aga juba hakati puid maha võtma. Mul ei jäänud muud teha kui pealt vaadata. Valus oli. Näed, et valesti tehakse, aga vaata abitult pealt,» ohkab Arvi Sepp tulikuuma taimeteed rüübates. «Näha, et kahjuks pole meil veel ühtsus välja kujunenud. Suurem jõud peab meil taga olema. Täna tuli looduskaitserahvast, Tartust tudengeid. Raplast on inimesi.»

 

Looduskaitsjad võtsid eile pärastlõunal püstkoja maha. «Me pole vägivaldsed ja soovime, et kogu see ettevõtmine laabuks rahumeelselt. Ei mingit käeraudadega puude külge aheldamist,» kinnitavad nad.

 

SLÕhtuleht