t_palu_hiis.gifLaupäeval, 08. kooljakuud peavad maausulised Palukyla hiiemäel hingedepyha. Palvetega pöördutakse esivanemate ja maarahva jumalate poole ning nendega jagatakse anniks toodud toitu. Palvetes palutakse hoida Palukyla hiiemäge ja teisi pyhapaiku, meie maad, maarahvast ja teisi põlisrahvaid.

Pärast Eesti Riigikohtu hiljutist otsust on tekkinud tõsine oht, et Palukyla hiiemäel ja selle kõrval algavad ehitustööd ja sinna rajatakse suur puhkekeskus. Samal ajal on jäädavalt hävimas kymned ja sajad teised maarahva iidsed pyhapaigad, kuna neid pole seni kaardistatud ja kaitstud.

Palukyla palvetega kutsutakse oma kodudes ja pyhapaikades yhinema kõiki inimesi, kes hoolivad oma maast, esivanemate pärandist ja inimkonna tulevikust.

Palukyla hingedepyhale on oodatud maa usku inimesed sõltumata sellest, kas nad kuuluvad mõnda yhendusse.

Kogunemine mäe jalamil kl 10.00, pyha algus ligikaudu kl 11.

Yhisele lauale anniks võib kaasa võtta nii palju syya-juua, kui endale kulub. Toit ja jook peab olema värske, puhas ja terve – avamata. Kõige parem, kui see on kodus palvuse tarvis valmistatud või valmis pandud.

Hiiepuudele sidumiseks võib kaasa võtta looduslikust kiust paelu, riideribasid või vöösid.

Hiiepyhale minekuks pannakse selga puhtad ja valged (nende puudumisel võimalikult heledad) rõivad. Eelmisel õhtul või samal hommikul tuleks käia pesemas, võimaluse korral saunas.

Enne hiide tulekut võiks kodus syydata kyynla ja soovida selleks päevaks ja palvuseks head.


Hiide minnakse kaine pea, puhta meele ja puhaste mõtetega, puhta keha ja puhaste rõivastega.
Hiies ei tehta kellelegi liiga ei mõtte, sõna ega teoga.
Hiide ei lasta koduloomi.
Hiies hoitakse puhtust ja rahu.

Hiietavadest pikemalt

Allikas: Maavalla Koda