Tõnisepäeval Tõnniaugus

Paluküla hiiemäel said kokku kümmekond inimest. Nädalise näpuka tõttu on Paluküla hiiemäel Kaitsja ning loomulikult ei saa see keegi muu olla, kui Hiiemäe Tõnniaugus pesitsev Tõnn.
Minu, allakirjutanu, isa oli tõnisepäeval sündinud ning teadis, et Tõnnile on vaja sel päeval meelehead viia ning prõksatusi, raksatusi kuulata, kuidas talve selgroog katki läheb.
Tõnisepäeval Palukülas sai valitud selle aasta Hiiemäe Tõnni käegakatsutav esindaja mäe peal. Tõnn, Tönn… kohaliku maarahva Jonn on selle rahva alles hoidnud, olgugi vallutajate poolt väänatud keele ja tallatud meelega. Kuid meie laulujorus on meie vägevus alles.
Hiiemäe Tõnni maa-/mäe-pealne esindaja oskas Tõnniaugus pika regilaulu üles võtta ning uiat-tuiat ringtantsu ümber lõkke käima panna.
Silmaga nähtaval Hiiemäe Tõnnil on talvisel ajal suusad all ja naabritädi kootud pihlakobaratega käpikud käes. Suvisel ajal on ta taimetark, kes Hiiemäel palukuklaste pesi kaitseb ning ümbruskonnast väga erinevat taimekooslust jälgib. Tänavu kevadel tahab ta näha, mis freesitud alale kasvama hakkab, olgugi, et ta sinna porgandeid ei külvanud, nagu mäefreesija soovitas.
Mõni päev enne tõnisepäeva meenusid ja sai kutsutud ka kohalikke kuulsamaid Tõniseid, ajalehe toimetuse Tõnis ja Paluküla arendusprojekti arhitektist Tõnis, kuid neil ei olnud võimalik tänavaasta nii järsku oma plaane muuta. Eks nad tulevad siis järgmisel aastal tõnisepäeva pidama. Ja oodatud on ju kõik Tõnised ja Tõnni hingega kulgejad, ikka ja alati Tõnni koju Hiiemäe Tõnniauku Tõnnile meelehehead tooma. Temale pidi meeldima sorts õlut ja kõlisev või värsket toitu.
Hiiemäe jalamil pakutakse praegu suusahooajal sooja hamburgerit (25.-) ja hotdogi (10.-) jne. Kohatu on vist soovida kohalikku taimeteed… varsti tähistatakse sõbrapäeva, siis tuleb Loksbergi nõidade öö ja Halloween. Võib olla on varsti kohatu kuulata sedagi, kuidas vägev Tõnn talve selgroogu murrab.

Eha Metsallik

5185596