Noored tahavad Paluküla mäele rajada suusa- ja lumelauakeskuse

Katri Reinsalu. Raplamaa Sõnumid. 12.02.2014.

Artikkel täies mahus:

www.digar.ee/arhiiv/en/download/825035

Artikli algus Raplamaa Sõnumites. ja siin

 

Artiklist selgub, et Lauri Mölder on Eesti Energia koolinoorte ettevõtlikkusideede konkursile (ENTRUM) esitanud idee Paluküla hiiemäele paigaldada linttõstuk ja näeb, et edaspidi võiks luua suurema keskuse koos majutuse ja toitlustusega.

"Mäel võislusi korraldanud Lauri leidis, et sinna oleks hädasti tõstukit vaja. Hiljem tekkis idee, et mäe juures võiks ka suurem kompleks olla."

/.../

"Keskuses võiks Lauri arvates olla näiteks söögikoht, samuti võiks see pakkuda majutust."

---

Kommentaar Paluküla hiiemäe hoiu seltsingu poolt:

tõstuk oleks loodusliku pühapaiga seisukohast sobimatu ja tooks mäele juurde tehiskekskonda, masinaid. Pole selge, kas antud kohta sellist tõstukit saaks ikka paigaldada ilma mäeprofiili muutmata. 

MTÜ Paluküla klubi tegevute ülevaade on nende projektiaruandes.

Muuhulgas selgub seal, et taotleti luba kunstlume tegemiseks, mis tuleb hiiemäe hoidjatele ebameeldiva üllatusena. Õnneks lumetegemiseni MTÜ Paluküla klubi ei jõudnud.

Rajatisi on planeeringute ja projektidega kavandatud hiiemäele ja selle kõrvale kavandatud hulgim. Looduskaitsealal asuv Paluküla hiiemägi on hiis ehk looduslik pühapaik ja paljud tulevad siia just loodust, rahu, vaikust nautima. Kindlasti on osapooled valmis arutama plaane ja oma seisukohti põhjendama ja oma tulevikunägemust jagama, aga kõiki erinevaid osapooli (nt. tegevuse naaber, Maavalla koda) pole kavadest teavitatud ja nendega asju arutatud. Tegevuse naaber leiab, et kavandatav tegevus on sobimatu. Paluküla hiiemäe hoidjad soovitaksid sarnaseid projekte ellu viia mujal, Lokuta poole jäävates Panga mägedes või rajada tehismägi nt. Vanakõrtsimäele, mis asub Lelles Lokuta tee ja Viljandi maantee risti juures. Senini pole kehtetuks tunnistatud suuri arendusplaane Paluküla hiiemäel ja selle ümbruses. Nagu ka artiklist selgub on ka Lauri Mölderi loodud MTÜ Paluküla klubi eesmärgiks suurem puhke- ja spordikeskus.

Lisainfo: Arvi Sepp, Paluküla hiiemäe hoiu seltsing

arvi.sepp[at]mail.ee, tel: 56606912